Brummer dine pedaler?

By on feb 8, 2015 in Tips og Tricks | 0 comments

Der kan skrives side op og side ned, om at finde brum i et anlæg. Her er et par begyndertips og facts:

Singlecoil, (strat-pickupper), er særligt følsomme for at opfange udefrakommende støj. På langt de fleste stratter er den midterste pickup fasevendt. Det betyder at der ikke er nær så meget støj i position 2 og 4, altså der hvor man kombinerer enten forreste eller bagerste pickup med den midterste. Humbucker pickupper benytter netop dette princip med 2 spoler i én pickup – deraf navnet. Hvis dit anlæg støjer, selv når du benytter humbucker-pickups, eller strat-type i position 2 og 4, kommer støjen et andet sted fra, og du må fejlfinde:

 

  • gode kabler er et must, og det vigtigste kabel går fra guitaren til din første pedal. Brug kvalitetskabler og aldrig længere kabler end nødvendigt. Hvis du har brug for et langt kabel fra dit pedalboard til forstærkeren, og ofte spiller med alle pedaler i bypass skal du kigge på at få fat i en ‘buffer’. En buffer kan drive dit signal langt, uden signaltab. Buffer diskussion er i øvrigt endeløs. Kig evt. mere andre steder på nettet.
  • der findes strømforsyninger i alle prisniveauer. Måske kan dit problem løses med den type strømforsyning, der har isolerede outputs. De er dyrere, men hey – brum det gider vi ikke.
  • spiller du ud af en stereo-pedal eller stereo-processor og videre til 2 forstærkere, som jeg ofte gør, oplever du måske at de hver for sig ikke brummer, men når du sætter dem begge til, brummer den éne. Det kan man få en tekniker til at se på, men du kan også prøve at købe en ‘hum-eliminator’ f.eks. fra Morley. Det er en lille passiv skilletrafo og koster vist en lille 500 kr-seddel. Jeg tager aldrig på job uden!. Du sætter den bare lige inden indgangen på den ene af forstærkerne.